dijous, 15 de maig del 2008

ASCÓ: IMPRUDÈNCIES INADMISSIBLES



El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) acaba d’emetre un informe que culpa els responsables de la central nuclear d’Ascó de manipular els monitors detectors de radioactivitat. En concret, el document apunta que es van manipular els monitors de radiació “amb l’objectiu d’eliminar l’alarma” i “les consegüents demandes d’actuació i aturada dels sistemes de ventilació”. El Defensor del Poble i Greenpeace són les entitats que han sol·licitat aquest informe per tal que la veritat surti a la llum.

El cas d’Ascó, des d’un principi ha portat implícits errors de comunicació, negligències tècniques i ocultació d’informació. Des del novembre de 2007 fins a dia d’avui l’espai contaminat i les possibles persones afectades han anat augmentant considerablement. En un principi es va anunciar que el nombre de partícules era escàs i que la seva radioactivitat no tenia perill. Més endavant el nombre va anar creixent i es van traspassar els límits de contaminació del recinte. Finalment, les proves per a possibles impactes radiològics s’han estès a la plantilla, 477 persones; al personal de contracte, 1.074 persones; i a tots els que han visitat les instal·lacions des del novembre de 2007, 861. La inspecció del CSN conclou que les partícules contaminades que van desprendre’s de la central nuclear eren 400 vegades superiors a les que el personal va declarar inicialment.

És inadmissible que una central nuclear passi per alt les mesures de seguretat i també l’ocultació de dades per a possibles represàlies. En aquesta ocasió la fuita no ha tingut conseqüències greus sobre la població o el medi ambient, però no es pot deixar a l’atzar un problema d’aquesta magnitud. Els controls de seguretat han de ser rigorosos i el personal apte i responsable. Els ciutadans tenim dret a conèixer amb exactitud i precisió tot allò que afecta la nostra salut. Aquesta actuació negligent fa créixer la desconfiança ciutadana envers les centrals nuclears i el debat sobre el futur de l’energia nuclear es fa més palès que mai.