dimecres, 14 de maig del 2008

No malgastem més aigua


Després del cap de setmana molts s’han sentit alleujats perquè finalment ha plogut. Llàstima que la fal·lera amb què s’esperaven quatre gotes mentre hi havia restriccions s’ha substituït per una actitud imprudent. Com ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar l’augment del volum dels pantans permet aixecar les restriccions d’aigua. I què és el primer en què s’ha pensat? En que ara ja es podrà regar i omplir les piscines.

Tot i que el conseller ha recordat que cada municipi pot seguir estalviant aigua, el decret de la sequera de la Generalitat no s’aplicarà més. I això significa que a partir de divendres s’acaben les prohibicions. Per això en el primer que s’ha pensat és en que l’estiu s’acosta. I en què moltes piscines segueixen buides. Ara que el nivell dels embassaments ha augmentat ja podem respirar tranquils. Les reserves del sistema Ter- Llobregat han passat del 20,3% al 28,9% en un mes. Això ha permès que els embassaments ja no estiguin en situació d’excepcionalitat 2.

La situació dels pantans ha millorat però la manca de reflexió que l’acompanya és preocupant. Sobretot perquè s’està caient en el mateix error. No s’ha pensat en el què podem aprendre de tot plegat, en com evitar tornar a tenir els embassaments buits. I que les piscines siguin el primer en què s’ha pensat, no és fruit de la reflexió. L’extrema sequera que ha viscut Catalunya, i la que pot experimentar en un futur, obliga a una presa de decisions meditada. I el més prudent seria pensar de quina manera es pot aprofitar aquesta aigua que tan ha costat recollir.

Poc seny i un excés de rauxa. Això és el que han vist els regants de l’Ebre quan el primer en què s’ha pensat és en omplir piscines. Després de veure com els camps es moren per la manca d’aigua, han après la lliçó. I malgastar aigua d’aquesta manera en comptes de portar-la on fa més falta, demostra que no s’ha après dels errors. Trenquem amb el mite de que l’home és l’únic animal que topa dues vegades amb la mateixa pedra. Si realment es volen evitar futures sequeres el més coherent és pensar en com estalviar aigua i no pas en com malgastar-la.