dilluns, 12 de maig del 2008

Finançament

El president Zapatero sembla que ha donat l'ordre d'abordar sense demora el debat sobre el finançament. L'objectiu, segons el secretari d'organització del PSOE José Blanco, és començar a aplicar el nou model el 2009. Ara falta saber el "com", un enigma que en pocs dies revelarà Pedro Solbes.

Zapatero està avesat a assumir compromisos que després compleix a mitges. És el cas de l'Estatut de Catalunya, quan va assegurar que aprovaria el que sortís del Parlament de Catalunya. Finalment el Congrés va aprovar una estatut, però amb diferències substancials respecte el text original. Ara arriba un capítol més de la sèrie, el debat sobre el finançament.

Catalunya porta anys amb un finançament que limita la seva capacitat d'actuació. Ho demostra el recent informe sobre el qual està treballant Pedro Solbes. L'excusa de la solidaritat ja ratlla el ridícul quan les diferències entre comunitats són tan flagrants. No cal recórrer a grans estudis per veure-ho amb un cop d'ull. Simplement es pot agafar el cotxe i començar a recórrer quilòmetres per veure on es comencen a pagar peatges. O entrar a la web de RENFE i mirar quins són els recorreguts que es poden fer amb tren d'alta velocitat.

És un bon símptoma que l'executiva del PSOE hagi acordat per unanimitat abordar el debat del finançament. Però caldrà veure on arriba aquest debat. Si és per acabar al mateix punt de partida potser no calia gastar tanta benzina.

Jordi Escofet